De afgelopen maanden werkten we met het team Offshore Wind binnen RWE Renewables nog harder dan we al deden. Telefoontjes, e-mails en tal van Teams-vergaderingen vulden dag, en soms ook nacht. Met als resultaat dat we vol trots de aanbesteding voor Hollandse Kust West VI en VII konden inleveren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in Zwolle. Een geweldige prestatie van het team en alle betrokken partners.
Tijd om te rusten? Zeker niet! Deze week kondigden de Noordzeelanden Nederland, België, Duitsland en Denemarken tijdens de Noordzee-top aan om nog eens duizenden offshore windmolens bij te bouwen in de Noordzee, zodat in 2050 de capaciteit 150 GW moet zijn.
En vorige maand al maakte ons Nederlandse kabinet de offshore uitbreidingsplannen uit het regeerakkoord concreet: verdubbeling van het aantal offshore windparken voor 2030.
Beide aankondigingen laten zien hoe hard het zal gaan met offshore wind. Overigens zijn landen aan de Atlantische Oceaan en Middellandse Zee ook volop bezig om de basis te leggen voor snelle uitbouw van (drijvende) windparken op zee.
De rol van wind op zee wordt steeds groter en belangrijker
Dat de Nederlandse overheid ecologie en systeemintegratie volledig centraal zet bij de ontwikkeling van nieuwe projecten, vinden wij een heel goed idee. Vandaar dat we met onze tender Hollandse Kust West VI streven naar een netto positief effect voor het ecosysteem van de Noordzee. In onze bieding voor Hollandse Kust West VII richten wij ons op integratie van offshore windparken in het Nederlandse energiesysteem. En dan heb ik het nog niet gehad over het uitgebreide onderzoeks- & ontwikkelingsprogramma voor ecologie en systeemintegratie dat we willen opzetten, net als het plan om commerciële toepassing van nieuwe technologieën te versnellen. We willen een groot aantal innovatieve bedrijven en startups ondersteunen bij het demonstreren van hun innovatie in een operationele omgeving. We zijn ervan overtuigd dat onze biedingen een blauwdruk zullen zijn voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie offshore windparken in de Noordzee en daarbuiten.
RWE´s strategie heet ‘Growing Green’ en dat laten we onder andere zien door deel te nemen aan de tender voor Hollandse Kust West. Daarnaast hebben we een investeringsprogramma van 50 miljard euro tot 2030, voor een groot deel bestemd voor offshore wind projecten in heel Europa en daarbuiten. Voor mij persoonlijk zijn de Franse offshore wind projecten de volgende prioriteit. Daar zijn we geprekwalificeerd voor de lopende tenders in Normandië en Bretagne. Het zal weer een intens proces worden maar we zullen onze kennis en ervaring uit Nederland en ver daar buiten gebruiken om ook in Frankrijk zo krachtig mogelijk bij te dragen aan de energietransitie.
Samen kom je verder
Ze zeggen wel eens: ‘Alleen ga je harder, maar samen kom je verder.’ Kijkend naar de aangekondigde plannen zullen we nog meer samen moeten optrekken om tot nieuwe inzichten, ideeën en innovaties te komen die helpen bij het versnellen en realiseren van grootschalige wind op zee. Kennis uitwisselen en delen en dit gebruiken voor toekomstige projecten. Samenwerken. Ik ben er groot voorstander van.
Tijdens Windday 2022 zijn er twee rondetafelsessies waar RWE graag met u in gesprek gaat. Ik ben benieuwd, wat vindt u? Kan offshore wind de ecologische impact verzachten, bijvoorbeeld door het creëren van safe havens voor planten en dieren? Wat is er nodig om demonstratieprojecten voor waterstofproductie op zee mogelijk te maken voor 2030? En wat betekent dit bijvoorbeeld voor ontwikkelaars, operators en beleidsmakers? Schuif aan en deel uw mening, visie en ideeën. Tot donderdag 16 juni!
Renske Ytsma, Director offshore wind development Continental Europe RWE Renewables