De (groeiende) groeipijnen van offshore wind in Nederland

In een goed bezocht, prikkelend Webinar van de organisatie van WindDay nam Jasper Vis, directeur Nederland van SSR Renewables*, deelnemers mee in de (groeiende) groeipijnen van offshore wind in Nederland.

Jasper Vis herinnerde het publiek er via een aantal krantenartikelen aan dat nog niet lang geleden werd gesteld dat elektrische auto’s op kolen zouden gaan draaien (via kolencentrales). Inmiddels echter komt al de helft van onze elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Een ontwikkeling bovendien die de komende decennia doorzet. Sterker nog, in de komende decennia zal windenergie op zee de belangrijkste energiebron van Nederland worden (zie afbeelding).

Nederland heeft immers stevige ambities als het gaat om windenergie op zee. In 2040 moet maar liefst 50 gigawatt worden opgewekt uit windparken in de Noordzee. De groeiplannen hebben de laatste tijd echter wel last van tegenwind. Onder andere oplopende rentes, inflatie en een supply chain die onder druk staat, maken het lastig om de doelstellingen voor 2040 en 2050 te realiseren.

Wat betreft Jasper Vis vraagt dit om bijsturing om daarmee de hevige groeipijnen waar de sector mee kampt te verlichten. Zo zou de overheid nu al precieze doelstellingen voor 2035 en 2040 kunnen formuleren waar de supply chain tijdig op kan anticiperen. Daarbij zou ook zo vroeg mogelijk getenderd moeten worden om developers en supply chain meer zekerheid te bieden (vooral bij grote volumes)​. Ook is stevig beleid nodig voor elektrificatie (inclusief groene waterstof)​. Als laatste punt noemde Jasper Vis standaardisatie van windturbines (voor een bepaalde periode). Daarmee immers krijgt de sector een langere terugverdientijd wat zeker in tijden van inflatie en hogere materiaalkosten geen overbodige luxe is.

Tenslotte bepleitte Jasper Vis in de context van de volgende tenderrondes (in Nederland) voor behoud van de vergelijkende toets (in plaats van een veiling te introduceren). Dat systeem biedt immers de optimale mogelijkheid om de creativiteit en het ‘gewicht’ van marktpartijen te gebruiken ten behoeve van noodzakelijke oplossingen op het gebied van systeemintegratie en ecologie​.

Meer weten? Kom op 13 juni naar de WindDay in Vlissingen!

*SSE Renewables is een toonaangevende Brits-Ierse ontwikkelaar en exploitant van duurzame energie, met hoofdkantoor in Schotland. In Engeland, direct aan de Britse-Nederlandse Noordzee grens, bouwt SSE Renewables op dit moment onder meer het grootste windmolenpark ter wereld; het 3,6 – 5,4 GW Dogger Bank-project. Ook is SSE actief in Zuid-Europa, Japan en de Verenigde Staten. Via het Noordzeker consortium, een samenwerking tussen SSE Renewables en het Nederlandse Pensioenfonds ABP/APG, is SSE actief op de Nederlandse markt.

Geef een reactie

WindDay website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2025